Тодоровден – традиция продължава
Тодоровден – традиция продължава / Диляна Стойчева

Община Търговище, Обединен детски комплекс - Търговище, Тодор Янакиев, Тошко Райчев и Тодор Христов организираха днес голям градски празник по повод Тодоровден. По традиция той се състоя на площад "Свобода".

И тази година жителите и гостите на града можаха да се включат в интересни прояви, посветени на празника. Отново имаше съревнование за най-дълга и красива коса. Всички малчугани можеха да се повозят в писани каручки и да участват в конкурс за рисунка на конче.

Тържеството започна с изпълнения на  Духовия оркестър. Отец Димитър отслужи водосвет за здраве. След това бе ритуалното захранване на конете със зоб и домашна пита. Конярите получиха от организаторите в дар риза и пожелания за здраве и благополучие. Големи и малки именници, дошли на празника, бяха закичени с китка здравец, а подаръкът им бе подкова за щастие и късмет. На площада танцуваха младежите от ансамбъл "Търговище" към ОДК.

Тодоровден  традиция продължава
netinfo

32 момичета и жени премериха дълги и красиви коси. Най-малката сред тях бе 3-месечната именничка Доротея, а най-възрастната - на около 40 години.

90 см. бе измерената дължина на косата на 13-годишната Миглена Илиева, която зае първо място в конкурса. След нея във втора възрастова група се наредиха Цветина Манова на 9 г., чиято коса бе 81 см. и Сияна Руменова с 80 см.

Шестгодишната Румяна Генова стана победителка при най-малките за втора поредна година със завидните за възрастта й 81 см. дължина на косата. След нея се наредиха Елена Йорданова, Рая Станиславова и Ирена Доманова. В групата над 14 г. награди получиха Станислава Стоянова и Теодора Станимирова.

Тодоровден  традиция продължава
netinfo

Тодоровден бе отбелязан и в поповското село Садина с традиционни конни състезания. На площада в селото бе организиран празничен концерт, а след него бе организирано шествие до подножието на „Белия баир" (Ак баир). Там започнаха кушиите с коне и с каруци.