Стартира приемът на документи за кандидатстване след 7 и 8 клас
Стартира приемът на документи за кандидатстване след 7 и 8 клас / netinfo
Днес стартира кампанията за прием на документи за кандидатстване след 7 и 8 клас. Това заяви по време на пресконференция началникът на Регионалния инспекторат по образование в Шумен доц. Добромир Добрев. Заявления за полагане на приемни изпити могат да бъдат подавани до 2 юни.

Желаещите да кандидатстват след 7 клас могат да подадат заявления в СОУ ”Йоан Екзарх Български”, всеки ден от 8:00 до 18:00 часа, като в събота 31 май документи ще бъдат приемани до 13:00 часа. В неделя /1 юни/ документи няма да бъдат приемани. Желаещите да положат изпит след завършено основно образование могат да подават документи в СОУ ”Сава Доброплодни”, само в работни дни.

„Завършващите 7 клас в област Шумен тази година са 1 948, очакваме около 600 деца да подадат заявления за полагане на приемни изпити” – каза още доц. Добрев. През миналата година кандидатите за прием след 7 клас са били 587. Тази учебна година прием след завършен 7 клас, след полагане на изпит, ще има в 24 профилирани паралелки.

Общо 1 698 са завършващите основно образование през тази година. Прием след полагане на изпит след завършен 8 клас ще има в само в 3 паралелки – профил изкуства. В останалите паралелки ще се извършва прием по документи. Общият брой на паралелките, в които е заложен прием след завършено основно образование, тази година е 78.

Преди да се запишат за кандидатстване след 7 и 8 клас, желаещите трябва да заплатят такса за полагане на изпит - уточниха от образователния инспекторат. За изпит по БЕЛ и Литература, както и по Математика таксата е 4 лв., а за изпит по Изобразително изкуство - 6 лв.

Изпитът по БЕЛ и Литература след завършен 7 клас ще е на 20 юни, по Изобразително изкуство на 24 юни, а по Математика на 26 юни.

Изпитите след завършено основно образование ще са на 27 юни по Изобразително изкуство, на 1 юли - по Музика и на 7 юли - по Хореография.