/ Борислав Курдов
Малко сърне живее с коне в Търговище
99251
Малко сърне живее с коне в Търговище
  • Малко сърне живее с коне в Търговище
Малко сърне живее с домашни животни в Търговище. От близо шест месеца за него се грижи Иван Александров, който отглежда коне в търговищкия квартал „Въбел”.

Сърнето е опитомено, не се страхува от местните хора и е любимец на деца и възрастни, без да бъде затваряно в конюшнята. Звучи като приказка, но тази не е измислена.

Преди близо шест месеца Иван Александров от търговищкия квартал „Въбел”, както всяка сутрин, извежда конете си на паша до поляна в близост до дома му. До тях идват сърна и малко сърне, като майката видимо била ранена – имала кръв по крака и била трудно подвижна. На следващия ден при конете дошло само малкото сърне.

„Не познавам тези животни и затова повиках съсед да види. Той потвърди, че колкото и да прилича на яре, това е малко сърне”, разказва Иван.

Малко сърне живее с коне в Търговище
Борислав Курдов

Той започва да полага грижи за малкото диво животно. Не го е затворил в конюшнята си, но сърнето си тръгвало и идвало всеки ден. Така ден след ден то станало част от семейството на Иван. Неговите две деца с любов се грижат за сърнето, опознават навиците му – вече знаят, че когато то дойде пред къщата и започне да се върти в кръг, значи е жадно, твърди Александров.

Разказа ни още, че след като мълвата за отглежданото при него сърне се разнесла, дошли мъже, които поискали да го купят. „Казаха че искат да го включат като атракция в личния им зоокът”, разказа 28-годишният мъж. Не им го дал.

„Свикнах с него и то с мен. Храня го от ръка, усещам любовта му”, казва добрият стопанин.

Малко сърне живее с коне в Търговище
Борислав Курдов


Той е притеснен за сърнето, заради наближаващата зима.

„Не бива да го отделям напълно от естествената му среда, но дали ще може да се справи само”, пита се Иван Александров. Той би искал сърнето да бъде прибрано от добри хора, които знаят как да се грижат добре за него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.