Деян Герговски
Деян Герговски / dariknews.bg
Спад на престъпността с близо 12 процента  отчита ОДМВР- Шумен според предварителните за 2019 година данни спрямо тези за  2018 година, съобщават от пресцентъра на полицията. 

Регистрирани са 1883 престъпления спрямо 2120 за 2018 година.  При престъпленията против личността се наблюдава устойчива тенденция – регистрирани са 132 спрямо 130 за 2018 година.

Значимо е намалението при престъпленията против собствеността. За 2019 година са регистрирани 760 спрямо 887 за предходната година или намаление със 127 броя /14,32 %/. Намаление се наблюдава при кражбите със 7,84 % - за 2019 година са регистрирани 564 спрямо 612 за 2018 година.

При грабежите също се отчита намаление със 31,25 %, регистрирани са 11, спрямо 16 за 2018 година. 

В края на 2019 година ОДМВР- Шумен отчита добри резултати по различни направления на дейност -  противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с разпространение на наркотични вещества,  на акцизни стоки без бандерол, лихварска дейност, склоняване към проституция.

Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител на грабежи. Работата по случая започнала на 8 октомври, когато в полицията било съобщено за извършен грабеж. Около 22 часа на кръстовище, образувано от улиците „Алеко Константинов“ и „Петко Българанов“ неизвестен използвал физическа сила и отнел дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало лични документи, 250 лева и два мобилни телефона. Нападателят отправил заплахи към  жената с нож, с който прерязал дръжките на чантата й. 

Впоследствие  18-годишен ученик от Шумен  свидетелствал  пред  полицията, че в малките  часове  на  06 октомври  бил нападнат  от  неизвестен мъж с  нож  в  същия  район  на  града.  На 20 ноември около 20:30 часа на кръстовище от улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ неизвестен нападнал в гръб 30-годишна жена.  По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й  чанта и я отнел. В нея имало лични документи и сумата от 50 лева. За инцидента полицията  била уведомена  по-късно. Криминалисти започнали  работа по установяване на извършителя, след като от МБАЛ- Шумен била получена информация, че жена от града е  жената потърсила медицинска помощ.    

През месец февруари служители на сектор  „Противодействие на икономическата престъпност“ към  ОДМВР- Шумен разкриха и пресякоха незаконна лихварска дейност. Работата по случая започнала след получен сигнал за извършване на незаконни банкови сделки от жител на село Лятно.

Над 16 500 дози марихуана не стигнаха до пазара благодарение на криминалисти от областната дирекция в Шумен. Престъплението беше разкрито след  получен сигнал от клиент на бензиностанция на АМ “Хемус“ близо до град Шумен. По телефона било съобщено, че на търговския обект за зареждане на гориво  е спрял водач на Опел„ Астра“ със софийска регистрация. Мъжът забелязал, че  на предния прозорец на автомобила има лепенка, която имитирала полицейски знак. Решил, че може да е измамник, тъй като водачът бил видимо неспокоен и се оглеждал  постоянно. Създадена е организация за проверка на лекия автомобил и водача. Установен е в Шумен, полицейски екип го последвал в града. На паркинг пред жилищен блок в района на автогарата бил спрян. Зад волана бил от Д.Е./26г./. По време на извършената проверка в автомобила е намерена голяма торба, в която имало два прозрачни плика с глави суха листна тревна маса с общо тегло около 5, 5 кг. При извършения полеви наркотест реагирала на марихуана. При последвало претърсване в жилище, обитавано от 26-годишния в шуменското село Царев брод е намерена и иззета още 5 грама суха листна тревна маса, по негови думи- марихуана, електронна везна, шест хапчета с лого, които предстои да бъдат лабораторно изследвани и сумата от 2 000 лева. 

Криминалисти от полицейското управление в Шумен намерили и иззели 400 грама канабис, 250 таблетки екстази и електронни везни от  жилище обитавано от 41-годишен мъж. 

59-годишна жена от Шумен била задържана в полицейското управление в града след проведена полицейска операция по противодействие на престъпления срещу личността за времето от 16 до 19 септември. Установено било, че жената склонява към проституция или блудствени действия 36-годишна местна жителка, адресно регистрирана на бул. “Славянски“ в града.
 
За броени часове криминалисти на ОДМВР-Шумен установиха и задържаха извършител на тежко престъпление Сигнал за възникнал инцидент на ул. “Ген. Скобелев“ в града бил получен на 14 декември към 12.08 часа. Съобщено било, че неизвестен пресрещнал двама младежи на 18 и 19 години, разменили си реплики, които прераснали в спор. Непознатият нанесъл удар с нож  в областта на корема на 19-годишния, след което побягнал в неизвестна посока. Пострадалият бил придружен до болничното заведение от приятеля си, където бил приет с опасност за живота, а малко по-късно починал. Незабавно след получения сигнал стартирал комплекс от оперативни действия за установяване на извършителя. Случаят веднага бил докладван на дежурен прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. След прецизна съвместна  работа на криминалисти от РУ- Шумен и  областната дирекция и проведени множество процесуално-следствени действия бил установен и задържан 19-годишен местен жител.

В рамките на извършените претърсвания в жилището му в града криминалистите намерили и иззели хладно оръжие. Задържаният не е криминално проявен.