С 4.3 % са се увеличили заплатите в Шуменско, според статистиката
С 4.3 % са се увеличили заплатите в Шуменско, според статистиката / DarikNews Валери Великов
434 лева е средната брутна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение, през второто тримесечие на тази година, в Шуменско, това съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро-Шумен Атанасула Настева. Тя уточни, че средната брутна работна заплата за страната е 510 лева. По този показател областта е на 11-то място в България.

Спрямо първото тримесечие на годината средното възнаграждение в областта е нараснало с 4.3 %, при 5.4 % средно за страната.

480 лв. е средната работна заплата в обществения сектор в Шуменско, за второто тримесечие на 2008 г., което с 93 лв. повече спрямо същия период на 2007 година.

Най-високо възнаграждение в област Шумен се получава във фирмите от дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода”. В тези фирми средната работна заплата е 707 лева.

534 лева е средното брутно месечно възнаграждение в икономическа дейност „Държавно управление”, която включва териториалните структури на изпълнителната власт, общинските администрации, правораздаването.

80 % от наблюдаваните от статистиката 458 субекта отчитат средно юнско възнаграждение до 500 лв. Максималният размер на заплащането, отчетен през месец юни от стопански субект в Шумен, надхвърля 2 300 лв.

Подробности чуйте в прикачения файл.