Проект за 5 млн. евро внася в МОСВ община Търговище
Проект за 5 млн. евро внася в МОСВ община Търговище / netinfo
Днес ръководството на община Търговище ще внесе в МОСВ проект и тръжна документация на стойност 5 млн. евро за изграждане на канализационната система на кв. "Въбел", включваща главния колектор Въбел – Търговище – Пречиствателна станция и втори главен колектор в града, успореден на първия, разположен около река Врана. В него ще бъдат заустени всички досегашни колектори в реката и канализацията около кв. "Вароша", която директно се излива във Врана.

Проектът е изработен от датска фирма, а тръжната документация – от български експерти. Самата тръжна процедура ще бъде извършена в еко министерството. Надеждите са реализацията на проекта да започне още тази есен и да приключи до една година, защото е пряко свързан с изграждането на Пречиствателната станция. Там вече осъществяват сериозни изкопни работи за изграждане на басейните и големите съоръжения.

Кметът д-р Мирев информира още, че фирмите „Тракия глас България” и „Енергия” са направили предложения за включване в тези колектори. Това от една страна ще реши техни проблеми, свързани с производството, от друга ще помогне цената, която ще плаща обикновения потребител да бъде по-приемлива.

"С тези два проекта си гарантираме решаването на проблемите за години напред, ако няма пречиствателна станция в Търговище, след 2009 г.  ще търпим големи санкции" - каза още д-р Красимир Мирев пред журналисти.