Проблемът с водата в Шумен трябва да бъде решен до средата на 2008 г.
Проблемът с водата в Шумен трябва да бъде решен до средата на 2008 г. / DarikNews Валери Великов
До лятото на 2008 година трябва да бъде изграден водопровода, който бе разрушен от свлачището в кв. „Дивдядово”, и водата по него да бъде пусната. Това каза на пресконференция днес управителят на В и К – Шумен инж. Светлозар Дамянов. Той съобщи още, че вече са осигурени стоманените тръби за водопровода и до средата на януари те трябва да бъдат доставени и монтажа на съоръжението да започне. До сега са поставени две дренажни ребра, които да отводняват терена, предстои да бъдат монтирани още три. Инж. Дамянов подчерта, че се е договорил с фирмата-изпълнител на проекта „Техногруп” – Габрово за това ремонтните дейности да бъдат извършени така, че водата да бъде пусната възможно най-скоро.

Управителят на В и К каза още, че до средата на следващата година трябва да бъде проведен конкурс за избор на проектант за изграждането на пречиствателната станция в кв. „Дивдядово”. С пречистената от нея вода ще бъдат захранвани Шумен, село Ивански и Смядово. Очаква се станцията да бъде пусната до 4-5 години. По предварителни разчети, нейното изграждане ще струва около 25 000 000 лв.

Във връзка със строежа на станцията инж. Дамянов каза, че Шумен е един от трите града в България, жителите на които пият вода от язовир без тя да бъде пречистена. Останалите два са Сливен и Търговище.