Приключи пръскането срещу кърлежи в Шумен
Приключи пръскането срещу кърлежи в Шумен / netinfo

Приключи третирането срещу кърлежи на предвидените 1083 дка. зелени площи в Шумен – съобщи Елка Димитрова, старши експерт благоустройство и озеленяване в дирекция "Екология и строителство” в община Шумен.  Все още необработни са терените около дома в с.Лозево и Шуменското плато, тъй като площите, които ще бъдат пръскани не са окосени - допълни Димитрова.

По думите й в момента фирмата - изпълнител „Кен” ООД обработва терените в селата от община Шумен. До момента третирани са били площи в селата Дибич и Радко Димитриево,  днес пръскането ще продължи в с. Ивански, след което поетапно ще се продължи в останалите населени места. Общо в селата от община Шумен срещу кърлежи ще бъдат третирани 480 дка.

В началото на следващия месец ще започне пръскането срещу комари по поречията на реките Поройна и Енчова. На 2 и 3 юни ще започне и обработката на каналните шахти в Шумен срещу гризачи. Парафинови блокчета ще бъдат поставени в 1 000 шахти.

Сумата, която ще бъде похарчена от общината тази година за борба с вредителите е 12 000 лв. При необходимост в договора, сключен с фирмата-изпълнител е заложено и повторно пръскане - добави още Елка Димитрова.