/ Община Шумен
Повече от 50 мъже и жени на възраст от 18 до 45 години от ромската общност и други уязвими групи от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“  преминаха през профилактични прегледи при общопрактикуващ лекар в Диагностично-консултативния център №1 в Шумен от края на месец септември досега.

Прегледите са част от дейностите в направление „Здравеопазване“ по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ и включват установяване на общото здравословно състояние, ехография на коремните органи при мъжете, кръвни изследвания и други.

Преглеждат неосигурени пациенти от шуменските квартали Млада гвардия и Витоша
Община Шумен


Служители от Семейно-консултативния център заедно с образователните медиатори Айлин Мехмедова, Георги Шарбанов и медицински специалисти от ДКЦ съставиха график за посещение при д-р Светла Катранджиева веднъж седмично от 10.00 до 12.00 часа.

„Заедно с прегледите за общото здравословно състояние на пациентите се правят и изследвания, които са много важни за откриване на диабет, на анемии и други отклонения.

Впоследствие, ако е необходимо, пациентът се насочва към специалист. Всичко това се отразява в амбулаторния лист, екземпляр от който се съхранява както при пациентите, така и в СКЦ и ДКЦ“, обяснява д-р Катранджиева.

Преглеждат неосигурени пациенти от шуменските квартали Млада гвардия и Витоша
Община Шумен


Шест жени и двама мъже от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“ в Шумен преминаха през профилактичен преглед днес в ДКЦ 1. Всичките са безработни, без доходи и здравно неосигурени.

Някои от пациентите споделят, че за първи път от години посещават личен лекар и са доволни, че поканата да се включат в организираните прегледи има дава възможност да проверят общото си здравословно състояние и да потърсят помощ от специалисти. 

Преглеждат неосигурени пациенти от шуменските квартали Млада гвардия и Витоша
Община Шумен


„Сред хората, които водим на преглед тук, има такива с отклонения в кръвните картини, със сърдечни проблеми. Ние им помагаме с направленията и посещенията по-нататък при съответните специалисти.

Но дори само при един човек от всичките 50 да бъде открит някакъв проблем, има шанс да се вземат навреме необходимите мерки,“ споделя и медицинската сестра Илка Стоянова, която помага в организацията и съхраняването на документацията.

Провеждането на прегледите при общопрактикуващ лекар в Диагностично консултативния център 1 в Шумен се осъществява с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.