Представиха проекти за обновяване на обществени сгради и важни улици в Търговище
Представиха проекти за обновяване на обществени сгради и важни улици в Търговище / Борислав Курдов, архив

Община Търговище представи готови проекти за ремонт на девет обекта в града. Това се случи като заключение на проекта „Инвестиционно проектиране в Община Търговище за програмен период 2014 - 2020 г", изпълняван по договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие" /2007 - 2013/. Стойността на проекта е в общ размер на 300 268.84 лв. С готовите инвестиционни проекти общината има възможност да кандидатства за финансиране със средства по линия на ОП „Региони в растеж" /2014 - 2020/.
В Търговище предстои основен ремонт и цялостно обновяване на пет сгради, според разработените проекти. Това са Първо ОУ „Христо Ботев", сградата на Четвърто ОУ „Иван Вазов" и ПГИЧЕ „Митрополит Андрей", Школата по изобразителни изкуства към ОДК, детските градини „Приказка" и „Снежанка", съобщи ръководителят на проекта инж. Теодор Гяуров. При бъдещите строителни и ремонтни дейности са предвидени благоустрояване и озеленяване на дворовете, изграждане на спортни площадки, осветление и достъпна архитектурна среда и др. Ще бъдат въведени мерки за спестяване на електрическа енергия.
Другите четири проекта включват цялостна реконструкция и разширение на бул. „Трайко Китанчев", ул. „3-ти март", ул. „Гладстон" и „Велико Търново" и бул. „Сюрен". Тук ще бъдат обособени прилежащи зелени площи, велоалеи, тротоари, улично осветление. За реализирането на строително-монтажните и ремонтните дейности по деветте обекта ще бъдат необходими близо 15 млн.лв.
Кметът на Търговище Красимир Мирев определи реализацията на тези проекти като много важна, тъй като обектите се намират извън зоните, обхванати в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Ако те бъдат осъществени и тяхната устойчивост бъде гарантирана, ще се задоволят потребностите на хората за по-добра инфраструктура и желаните обновени и красиви учебни заведения. Според Мирев, реализирането на обектите би било възможно при една правилна, солидарна политика между централната и местната власт.