Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата. / Dariknews.bg
Секретна военна техника и забранени от Перестройката машини са част от музея на миниатюрата на полковник Дишко Иванов. Един до друг са Ф-16 и МИГ-29, освен това място в нея има и за лимузината на Кенеди. А колекцията е събрана в апартамента му при мащаб 1:43.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


Повече от 1500 коли, камиони, автобуси и военна техника са експонатите в музея на миниатюрите на полковник Дишко Иванов. Сред тях най-многобройно е семейството на немски премиум автомобил, но старта дава далеч по-скромна кола – Москвич 408.

"Този модел беше закупен преди около 50 години от един магазин – тогава имаше такава верига в България – Млад техник. Вероятно съм бил някъде около 15-годишен. Това беше един израз на любовта ми към автомобилите въобще, възпитана от моя баща още в ранно детство", разказва полковникът.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


"Това беше една много любопитна възможност човек да придобие триизмерен модел на някакъв автомобил. Моделът на автомобил в такъв мащаб може да се постави в дланта на човек и да бъде разгледан от всички посоки. Така се случи, че този Москвич даде началото на една колекция от 1200 модела, но той преди години замина за родината си, просто защото се отдаде възможност да го разменя много изгодно за други два много по-скъпи модели", допълва Дишко Иванов.

Пловдив със сребърна колекция от 5 медала, увековечаващи вечните символи на града

"Намирането на модели на автомобили и техника вече е лесно с помощта на интернет", разказва колекционерът. Преди години обаче се налагало да познаваш правилните търговци.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


"Преди 89-а година наистина нещата бяха свързани основно на модели на руски автомобили. Това се осъществяваше не съвсем по официален път – но така или иначе имаше търговци, които успяваха да доставят на колекционери като мен желан от нас модел. Истината е, че това беше свързано с безкрайно търпение – чакал съм за модел на някой Камаз година и половина – две", спомня си колекционерът.

Търпението обаче се заплаща и в колекцията влизат екзотични западни модели.

Там е кабриолетът, в който е бил застрелян президентът на САЩ Джон Кенеди.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


Сред рафтовете има и някои уникални експонати.

Полковник Дишко Иванов показва модел на ГАЗ 14 Чайка. 

Колекционер съди пощенска компания, загубила „Покемон“ карта на стойност 60 хил. долара

"При идването си на власт Горбачов забрани производството на ГАЗ 14 Чайка като белег за икономии, свързани с елита на бившия Съветски съюз. Забраната за производство на истинския ГАЗ 14 Чайка е свързан и със забрана за производство на моделите – този 1:43. Затова този модел е уникален. Той трудно може да бъде намерен вече в този си вид", разказва той.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


Военни разработки на плаващите джипове също са ценни експонати. И то в на най-важната част от музея. Зоната за военна техника. Машини, които съпътстват професионалния живот на полковник Иванов. Сред тях е и ракетен комплекс, който той преподавал във военното училище.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


"Възможността да се сдобия с модел на такава пускова установка беше след като се пенсионирах, тъй като по време на моята активна работа в професионално отношение това представляваше строго секретна тайна и беше немислимо човек да си помисли да има модел на такава машина", разказва бившият военен. 

Заради него полковник Дишко Иванов направил компромис с мащаба на моделите и започнал да ги сглобява сам. Това отнема много часове, но удоволствието си заслужава. С часовникарска прецизност подрежда всеки детайл - от огледалата до уредите по таблото на машините. Със специален аерограф боядисва техниката в нужните цветове. 

Най-скъпите уискита в света влизат в продажба

"По този начин аз изразявам моята носталгия по онези години. По това, че нашата армия имаше невероятно въоръжение във всяко едно отношение. Макар и с не много приятни чувства, поне да ги запазя в малко по-различен от снимките вид", казва полковник Иванов.

Полк. Иванов показва своя музей на миниатюрата.
Dariknews.bg


Той иска да покаже своите експонати и се надява да успее да ги представи в регионалния исторически музей. Докато това стане обаче, полковник Иванов чака нови модели, които да паркират в колекция на миниатюрите.