Полицията в Шумен предприема мерки за опазване на реда на Великден
Полицията в Шумен предприема мерки за опазване на реда на Великден / netinfo

Областната дирекция на МВР-Шумен ще осъществи мероприятия за гарантиране сигурността, спокойствието на гражданите и опазването на обществения ред през  празничните дни, съобщиха за Дарик от шуменската полиция.

 

Многобройните богослужения и празнични инициативи ще бъдат охранявани от полицейски служители и ще бъде засилен пътния контрол.

 

Препоръчва се на водачите на МПС да се двжат с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост. По основните пътни направления в областта ще бъдат предприети мерки за осъществявне на засилен пътен контрол с оглед недопускане на тежки пътни инциденти. От полицията призовават шофьорите да бъдат много внимателни при забелязване на деца, които се намират на или край пътното платно. Особено ще се акцентира за установяване на груби нарушения на Закона за движение по пътищата – управление на МПС след употреба на алкохол, неправоспособни водачи и водачи и пътници на мотоциклети и мотопеди, които не използват предпазни каски.

 

Служителите на реда отправят следните съвети за предпазване от кражби и измами:

При продажба на животни се препоръчва на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които те оглеждат имотите им и след ден или два ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и регистрационните номера на автомобила, с който се движат. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.

 

Внимавайте за джебчии, те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

 

При отсъствие от дома, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

 

Ако в дома ви останат само възрастни хора ги предупредете да не отварят на непознати лица. Припомняме отново най-характерния начин за извършване на измами, при който потърпевши са възрастни хора. Непознат се обажда на мобилния или стационарния телефон и се представя за служител на МВР и ви съобщава, че ваш близък е виновен участник в произшествие и трябва да заплати “глоба” или “парична гаранция” за освобождаването му от ареста. Обикновено обаждането е рано сутрин и се обяснява на тъжителя, че сумата трябва да бъде предадена на посредник, за да си спести други проблеми.