Отпускат още пари за укрепването на Голямата пещера в НИАР Мадара
Отпускат още пари за укрепването на Голямата пещера в НИАР Мадара / netinfo
Допълнителни 400 000 лв. е отпуснало министерството на културата за укрепването на Голямата пещера в НИАР „Мадара”, това е станало ясно на среща между областния управител на Шумен Тодор Тодоров и министъра на културата Стефан Данаилов. С новите средства цялата сума става общо 700 000 лв.

Според Тодоров, укрепителните работи най-вероятно ще се забавят, защото все още не е ясна технологията, която ще бъде използвана за укрепване на скалния венец. Предстои експерти от БАН да решат каква технология точно ще бъде използвана. Специалистите от Академията трябва да решат дали ще бъде приложен швейцарски метод, при който се използва двупластова мрежа, или българска технология, предвиждаща употребата на еднопластова мрежа. Тодор Тодоров не се ангажира с прогноза за това кога Голямата пещера отново ще бъде отворена за посетители.

Минитър Данаилов е потвърдил, че за резерватите „Плиска”, „Велики Преслав” и „Мадара” министерството на културата тази година ще отпусне над 2 000 000 лв., съобщи още областният управител.