Отложиха за следващата сесия искането за отмяна на правото за безплатното паркиране за съветниците
Отложиха за следващата сесия искането за отмяна на правото за безплатното паркиране за съветниците / Дарик-Шумен, архив

За следващото заседане на Общински съвет-Шумен беше отложено предложението на съветниците от групата на ГЕРБ, които поискаха да бъде отменено правото на местните парламентаристи да паркират безплатно личните си автомобили в града. „Подобни привилегии не ни приличат, относно сложната ситуация с паркирането в града", заяви председателят на групата съветници от ГЕРБ проф. Добрин Добрев. По думите му, към момента безконтролно се раздават пропуски. „За да имаме очи пред нашите съграждани да искаме спиране на играта с безплатните карти, първи ние трябва да се откажем от тях", добави още професорът. Според него към момента в града има около 1000 раздадени пропуска за безплатно паркиране. „Шумен се задъхва от липса на паркоместа. Някой ще кажат, че това е популизъм, но това не е така, защото вече 5-та година аз поставям този въпрос", обясни проф. Добрев.

Реплика относно броя на издадените пропуски отправи кметът Красимир Костов, който заяви, че те не са 1000 , а са 400. „Това са всички паркоместа в централната градска част", контрира проф. Добрев. Съветникът от ГЕРБ Евгени Цанков пък обясни, че има информация, според която са издавани карти за паркиране за по 20 лева годишно, докато други плащат годишна карта по 367 лв.


Председателят на групата съветници от БСП Иван Иванов заяви, че те ще подкрепят предложението на ГЕРБ, ако то се отнася за всички. „Нека всички бъдем под един знаменател. Съд, прокуратура, полиция, областна администрация, всички държавни институции могат да отделят от бюджета си и да си плащат", каза Иванов.

„Директорът на „Паркинги , гаражи и благоустройство Сергей Стойков не е застанал на центъра на града и да раздава пропуски на всеки, който мине", каза в залата зам.-кметът Митко Киров. Той изрази опасение, че ако не се издават безплатни пропуски за държавните чиновници ще бъде непосилно за тях да заплащат по 12 лева на ден.

Според адвокат Генчо Гатев от БСП в действащата в момента наредба, ясно е записано, че се забравяна ползването на платени паркоместа безплатно. „Да се спазва общинската наредба и от утре безплатни пропуски да не се издават, а тези които са издадени да се обявят за невалидни", каза Гатев. Той предложи на следващо заседание да се направят промени в наредбата, според които държавните учреждения да заплащат паркоместа за своите служители.

В крайна сметка обаче, след гласуване съветниците решиха да отложат този въпрос за решение по време на следващото заседание. "За" това гласуваха 24 местни парламентаристи.