Няма правно основание за исканите оставки в Нови пазар
Няма правно основание за исканите оставки в Нови пазар / netinfo

Няма правно основание общинските съветници от Нови пазар да искат оставките на кмета Румен Панайотов и председателя на общинския съвет Сами Авджъ, освен ако те сами не решат да се оттеглят. Това стана ясно в края на днешната извънредна сесия на местния парламент в Нови Пазар.

На нея беше решено да бъде създадена временна анкетна комисия, която да ревизира проектите, реализирани по време на мандата на Румен Панайотов. Комисията ще осъществи контрол и при разходването на средства от гласуван общински заем, в размер на 2,5 млн.лева за ремонти на обекти в региона. Председател на 7-членната комисия ще е Милен Марков, председател на групата общински съветници от ДСБ.

Пред Дарик той заяви, че на следващата сесия ще бъде обсъдено това дали Румен Панайотов има участие в частна фирма, което е в противовес със закона. Ако то бъде доказано, както твърдят от ДСБ, Панайотов може да бъде отстранен с решение на Общинската избирателна комисия.

По-рано днес на заседанието общинските съветници от ДСБ и БСП поискаха оставката на кмета на Нови пазар Румен Панайотов.

„Аз съм длъжен да изпълнявам задълженията си и нямам право да абдикирам от поста си. Ако вие като общински съветници имате правно основание да ме отстраните, направете го.” – каза по време на сесията кметът на Нови пазар Панайотов.

Галя Антонова – лидер на ДСБ Нови пазар поиска оставката и на Сами Авджъ, председател на общинския съвет. Той заяви, че няма намерение да се оттегли.

В сесийна зала днес кметът каза, че задържаният Георги Митев, който е разследван за източването на близо 1 000 000, отпуснати за преодоляване на щети от наводненията, сам го е потърсил. Митев е обещал, че безплатно ще пише общински проекти, като единственото му условие е било сам да избира фирмите, с които ще работи. Кметът е приел офертата му, тъй като Митев е обещал, че фирмите изпълнителки ще са от Нови пазар.  

По информация на Дарик, групата общински съветници от БСП е приела декларация, в която настоява кмета Панайотов да се оттегли сам от поста си или да излезе в отпуск, докато разследването за източените близо 1 000 000 лв. тече. В противен случай съветниците от БСП ще откажат да се явяват на заседания на местния парламет. Според тях, Панайотов няма морално право да упралява. Те настояват да бъде сформирана общинска комисия, която да разследва случая в подробности.

От ДСБ предложиха още да бъде наложена забрана на кмета Румен Панайотов да разполага със средствата от общинския заем, с които да бъдат извършвани ремонти на различни обекти. Според Панайотов обаче това е недопустимо, тъй като много от засегнатите обекти в региона имат спешна нужда от ремонт.

 

Извънредната сесия на местния парламент бе инициирана от ДСБ. Искането бе на сесията да бъдат получени обяснения за това по какъв механизъм са отпускани средствата и какъв е бил контрола по тяхното изразходване.

В сесийна зала присъстваха 17 от всичките 21 общински съветници.