глиган
глиган / ThinkStock/Getty Images
От началото на година първично възникнали случаи на болестта АЧС при диви свине са обявени в областите Монтана, Русе, Шумен, Ямбол, Бургас, Сливен и Търговище, първично възникнали огнищаса обявени в животновъдни обекти в областите Шумен, Варна и Габрово.

На територията на област Търговище първично възникнали случаи на болестта АЧС са обявени при диви свине в селата Ломци, Горица, Дриново и Заветно, община Попово и селата Осен, Александрово и Дългач, община Търговище. 

Това съобщават от Областна адмнистрация в Търговище. 

Представителите на ЛРД и РДГ Шумен увериха членовете на комисията, че са снабдени с дезинфектанти. Всяка ловна дружинка има определени места за загробване на умрели животни и извършват дезинфекция.

Служители на Областна администрация – Търговище, съвместно с представители на общинските администрации, са извършили оглед на място на определените терени за загробване на животни, както и съгласувателния им режим, съгласно нормативните изисквания. След извършената проверка се установи, че в община Търговище има съгласувани осем имота, в общините Попово, Омуртаг, Антоново и Опака са определили по един терен.

Със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от 09.01.2020 г. се забранява движението на свине от и към животновъдни обекти за отглеждане на свине и кланици. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствието на вируса АЧС в свиневъдния обект, използваните транспортни средства и в обекта на крайно местоназначение на свинете.

Ветеринарните власти в Търговище са взели проби от всички кланици и ферми на територията на областта и са ги изпратили за изследване. Официалните ветеринарни лекари осъществяват постоянен контрол в свиневъдните обекти, контролират добитите количества странични животински продукти, както и правилното им съхранение и предаване за обезвреждане.