Над 250 наказателни постановления са издали данъчните
Над 250 наказателни постановления са издали данъчните / netinfo

Близо 2 000 проверки са направили през миналата годината служители от сектор “Проверки и ревизии” на Териториалната дирекция на НАП в Шумен. Toва съобщиха за Дарик от пресцентъра на институцията. 58 от проверките са били в складове на едро, 1 134 в търговски обекти на закрито, a 19 във валутно-обменни бюра. 10 проверки са извършени в златарски ателиета и магазини за продажба на благородни метали и 39 в обекти, където се извършва хазартна дейност.

Данъчните инспектори са съставили 387 акта за административни нарушения, като 318 са за неиздаване на касови бележки, 7 са по Закона за акцизите, 18 са за недекларирана патентна дейност.

През периода са издадени 251 наказателни постановления, на обща стойност 60 772 лева. От тях вече са влезли в сила 231 постановления за 49 140 лева.

Заради неиздаване на касови бележки, на 170 търговски обекта е наложена принудителна административна мярка запечатване, едновременно с наложената имуществена санкция на стойност близо 40 000 лева. Мярката предвижда и лишаване от право да се упражнява съответната дейност в обекта, за срок от един месец, забранява се и достъпът до запечатаният обект.

При някои от обектите обаче, се е стигнало до ефективно запечатване, останалите са заплатили наложената имуществена санкция.