Кметът представлява общините в нов фонд
Кметът представлява общините в нов фонд / netinfo

Кметът на Шумен Веселин Златев ще бъде единственият представител на местните власти в Управителния съвет на фонд ФЛАГ. Градоначалникът бе избран на заседание на УС на НСОРБ да представлява местните власти в Управителния съвет на фонд “Финансов инструмент за изпълнение на проекти от европейските фондове на местно равнище” /ФЛАГ/.

Това е нов държавен фонд, който ще бъде в подкрепа на местните власти и ще осигури на общините средства за изработка на качествени инвестиционни проекти в съответствие с европейските стандарти. ФЛАГ ще бъде структуриран с капитал, директна вноска от Министерство на финансите в размер на 40 000 000 евро и заем в размер до 60 000 000 евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Целта е фонда да отпуска два вида кредити- краткосрочни  /до 1 година/ и дългосрочни.

Председател на УС на фонда ще бъде министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Членовете ще бъдат 5, като освен Веселин Златев, в ръководството ще влязат и представители на Министерство на финансите, на МОСВ и други отраслови министерства.

По информация от МРРБ, първоначално фонда ще е държавно-търговско дружество и ще приема проектите на общините. На по-късен етап, вероятно ще бъде прехвърлен за управление на самите общини. При отпускане на средства те ще бъдат тествани за допустимост при участие в определена оперативна програма. Важно условие ще бъде кредитоспособността на общината. Очаква се ФЛАГ да заработи от началото на 2007 година.