Гюзлемето е най-характерното ястие за шуменското село Градище. Затова и там за четвърта година се провежда Фестивал  на гюзлемето.

Председателят на читалището в селото Румяна Панайотова обясни, че винаги участват на Карнавала на плодородието в Шумен именно с този деликатес и винаги са били приемани радушно.

Шумен стана столица на кулинарията за ден

Затова решихме, че трябва характерното за селото ни гюзлеме да има и фестивал, обясни тя. Освен хапване на центъра на селото имаше и музикална програма от самодейни колективи.

Как  се прави гюзлеме в Градище (ВИДЕО)
netinfo

Тази година обаче има и нещо ново - всеки може да опита да направи сам гюзлеме, разбира се, под ръководството на майстори, които разбират.

Зекие Юмерова е майсторка на гюзлеме и веднага обяснява кое и как се прави. Тя е научила рецептата и похвата от майка си и свекървата. С други думи - изпитано качество, гарантиран вкус.

Рецептата включва брашно, олио, сол и сода - всичко на око, затова трябва майсторлък. Слага се вода и се приготвя тестото, обясни жената.

Как  се прави гюзлеме в Градище (ВИДЕО)
netinfo

Тук идва и другата особеност - освен точно око за продукти, трябва точно око и за тестото. То трябва да се разточи тънко. После се слага сирене и се сгъва няколко пъти.

Слага се на туч, след което се пържи, докато почервенее, разказа Зекие Юмерова.

Как  се прави гюзлеме в Градище (ВИДЕО)
netinfo

Звучи лесно, опитайте, като ползвате видеото за нагледна инструкция. Градищенки бяха отзивчиви и демонстрираха какъв е начинът да похапнем вкусно.