Древната порода прасета Източнобалканска свиня изчезва от България. Тя е погубена от Африканската чума, а стопаните, грижещи се това наследство едва намират начин да запазят здравите животни. Преди ден излезе и последната положителна проба за чума в най-голямото контролирано стадо източнобалканска свиня и така бройката на животните приближава едва 1000 за цялата страна, а преди 13 години са били 50 000 животни. Прасетата се развъждат само в три региона на страната – Варна, Бургас и Шумен.

Прадядото на Симеон Радев идва от село Гулица във варненското село Господиново през 20-те години на миналия век със своите животни – с овце и прасета.

И така вече 4 поколения на семейство Радеви се грижат за стадо източнобалкански свине. През годините са били добър източник на доход, но след навлизането на Африканската чума стадото все повече се свива.

Вече 4 поколения на семейство Радеви се грижат за стадо източнобакански свине.
dariknews.bg


"Имаше някакъв пазар в Преслав и ги изкупуваха черните прасета – там ги карахме.И туй се спря – затвориха класницата. Няма черни прасета, не допущат никъде – само белите. И какво правим – нищо. Стоят, храним, празним джобовете, отиваме на червено", разказва Симеон.

А отглеждането им преминава през много трудности. С навлизането на чумата е забранена свободната паша и животните са затворени в оградени пространства. За хранането им стопаните са принудени да използват само фураж.

"В момента се хранят с ей таз царевица. Купувам на 30 стотинки, пълня 4-5 чувала, сипвам и така - няма второ качество, няма трето качество. Туй са 4 тона и половина на месец за 100 добитъка. 4 тона по 30 са 1200, 1500 лева Не си слагаме труда, не си слагаме превоза. Ако се пускат животните да пасат, 4 тона отиват за 3 месеца", прави сметка Симеон.

Вече 25 години Станка Американката се грижи за породата.
Dariknews.bg


Трябва да се намери начин и да се запази туй нещо. Нашият край няма как да гледа бели прасета. Това е за тях прехраната. Туй са прадядовците, дядовците, бащите ни – с това са се занимавали. Това ми  е голяма тръпка, казва той и не мисли да изоставя животновъдството.

Плашещата ситуация е забелязана и се правят опити да се запази породата. От Изпълнителната агенция по селекция и репродукция ще правят опит да евакуират някакви останали разплодни животни от област Варна и да ги настанят някъде.

Стопаните също взимат всички възможни мерки срещу заразата и се надяват да ги подмине. Остава надеждата, че късметът и усилията на малкото стопани, отглеждащи източнобалкански свине, ще спасят породата, живяла вече 2500 години.