Изчисляваме личната си инфлация чрез калкулатор онлайн
Изчисляваме личната си инфлация чрез калкулатор онлайн / Dariknews

Калкулатор за изчисляване на личната инфлация(КЛИ) е сред най-новите услуги, от които всеки един може да се възползва, посещавайки сайта на НСИ - съобщи днес Атанасула Настева - директор на Статистическото бюро в Шумен. Той дава възможност  на всеки потребител да изчисли сам личната си инфлация, чрез въвеждането на собствените си месечни и годишни разходи за 24 групи стоки и услуги. Българската статистика  е шестата в Европа, след Великобритания, Словения, Германия, Франция и Русия, разработила такава методика.

КЛИ се основава на индекса на потребителските цени (ИПЦ), приет за официален измерител  на инфлацията в страната. Индексът измерва промяната на месечна база на цените на около 560 стоки и услуги, включени в т.н. „потребителска кошница". Сред тях са основни стоки, потребявани ежедневно от домакинствата (храна, енергия, вода и др.), както и такива, с дълготрайна употреба, които се купуват по-рядко: коли, техника, домакински уреди и други.

За  да може всеки да изчисли свой КЛИ, първото условие е да има информация за месечните си разходи, класифицирани в 16 групи и годишните такива (които се правят по-рядко), посочени в 8 групи. Тази информация отразява личния модел на потребление на даденото домакинство. В калкулатора са въведени средните за страната цени на наблюдаваните стоки и услуги, за отделните месеци от последните три години - 2007, 2008 и 2009 г.

При постоянен личен модел на потребление, личната инфлация за отделните месеци е различна, защото отразява промяната  в цените на стоките и услугите. Ако за един и същи месец въведете различен модел, то разликата в изчислената инфлация ще се дължи на променения модел. Ако едно домакинство промени значително личния си модел и увеличи разходите си за храна от 35 % месечно на 50 %, то личната инфлация ще е резултат от едновременното влияние на равнището на цените за даден период и модела на потребление. Колкото по - висок дял от общите разходи в личния модел имат даден вид стоки и услуги, толкова в по-голяма степен промяната на техните цени влияе на  изчислената лична инфлация.