Искат преструктурирането на общинските търговски дружества
Искат преструктурирането на общинските търговски дружества / netinfo
Бюджетът, който предстои да приемем за 2007 г. на сесията в четвъртък, е бил управляван добре и доказателство за това е фактът, че община Шумен няма неразплатени разходи за миналата година. Това заяви на заседание на комисията по бюджет и финанси съветникът от ГЕРБ Христо Дечев. По отношение на средствата от преходния остатък обаче той отправи забележка към общинска администрация, която си е позволила да харчи пари без решение на общинския съвет. На заседанието си днес комисията одобри приемането на актуализацията и отчета по бюджета за 2007г. Реализираният преходен остатък от над 4 300 000 ще подпомогне изпълнението на бюджета за настоящата 2008 г., стана ясно на днешното заседание.

Членовете на ПК обсъдиха възможността занапред общинските търговски дружества да започнат да функционират като стопански предприятия, а не както досега като търговски дружества. Комисията одобри предложението да бъде изготвен анализ за резултатите на дружествата за миналата година и предложение за преструктурирането им, което трябва да бъде изготвено до 30 юни.

Независимият съветник Бисер Балинов заяви: „Не е нормално управителите на общинските дружества да получават големи заплати, а да реализират нищожни приходи. Показатели за реализиране на годишна печалба от 0 до 14 000 лв. са смешни, особено ако се сравняват с размера на получаваните заплати от управителите”.

В зала 203 бе разисквано още, че общинските дружества се използват като хранилки на част от политическите партии.

На заседанието си съветниците приеха решението администрацията да направи анализ на проектите, изготвени от общината за финансиране от ЕС от 1 януари до 15 декември 2007година, за това дали са целесъобразни и ефективни. Срокът за това е до 30 юни.