Илия Раев предложен за почетен гражданин на Шумен
Илия Раев предложен за почетен гражданин на Шумен / netinfo

Директорът на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" Илия Раев може да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Шумен". Предложението е на заместник-кмета по култура, просвета и образование Живка Тонева и ще бъде обсъдено на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Тази година големият български актьор Илия Раев отбелязва 50 години творческа дейност. Той е роден през 1940 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. По разпределение работи три години в Хасковския драматичен театър. С конкурс е приет в трупата на Театъра на поезията и естрадата, преименувал се в театър „София", където до 1990 г. е директор. Бил е актьор в Малък Градски театър „Зад канала. В периода 1995 - 1997 г. оглавява Национален център за театър към Министерство на културата.

От 2008 г. до настоящия момент Илия Раев е директор и художествен ръководител на Драматично-куклен театър „Васил Друмев"-Шумен. През същата година е избран и за председател на Сдружение „Нова българска драма" - един от основните организатори на международния фестивал „Друмеви театрални празници - Нова българска драма". В това си качество той работи за издигане на европейско ниво авторитета на най-престижния и единствен театрален фестивал, популяризиращ изцяло българската драматургия.

В 50-годишната си творческа дейност Илия Раев е участвал в над 150 театрални спектакъла, в пиеси от световната и българска класика и в много съвременни пиеси. Има около 40 роли в телевизионния театър, новели, поетични предавания, игрални и телевизионни филми. Има и многобройни радиозаписи. За професионални успехи и активна обществена дейност е награждаван с множество награди, сред които орден „Кирил и Методи" І степен, наградата „Икар" на САБ, „Мелполет" от Шуменския театър, почетна грамота и медал „Златен век" от Министерство на културата за големия му принос в развитието на българската култура, значка „Златна книга" на Съвета на Европейската научна и културна общност и „Златна значка" I степен на Община Шумен.

„Отчитайки ролята на Илия Раев като едно от сериозните присъствия в съвременната история на шуменския театър, достойните за уважение и гордост успехи, които театърът е пожънал с изявите и инициативите си, част от които е и Илия Раев, считаме, че заслугите му към града ни са големи и той заслужава почитта и уважението на цялата шуменска общественост. Изявената гражданска позиция на Илия Раев, присъствието му в културния живот на Шумен допринасят допълнително за издигане равнището на духовния живот на града ни", аргументира избора си Живка Тонева.