Партньори по проекта са Окръжен и Районен съд - Шумен
Партньори по проекта са Окръжен и Районен съд - Шумен / dariknews.bg
Проект "Прозрачен, достъпен и независим съд с високо обществено доверие" стартира в Шумен. Негови партньори са Районен и Окръжен съд, а целта е да бъде осъществен граждански мониторинг върху съдебната реформа и върху мерките, които местните съдилища прилагат, за да се осигури прозрачността и независимостта на работата си.

Той бе представен от Недялка Русева от СНЦ "Демократично сдружение Искам да знам", председателят на Окръжен съд - Шумен София Радославова и ръководителят на Районния съд Емилиян Ангелов. 

За да постигне целта си проектът ще бъдат проведени обществени допитвания, в които анкетьори ще проведат анонимно проучване за прозрачността на съда. Те ще бъдат проведени както с граждани, така и с представители на бизнеса. 

Във втората фаза екипи ще извършват наблюдения върху работата на съда, като ще бъдат засегнати разпределенията на делата, избора на съдебни заседатели, както и хода на делата.

София Радославова: Искам съдът да бъде по-достъпен за хората

Докладите от този мониторинг ще съдържат препоръки за подобряване на достъпа до правосъдие. 

Считаме, че гражданското наблюдение е необходимо за работата на съда и съдът като институция да се отвори и да стане достъпен за гражданите и да се върне доверието в него като институция, каза председател на Окръжен съд -Шумен София Радославов. 

Стойността на проекта е 96 794 лв. а продължителността - 17 месеца.

София Радославова приветства тази възможност съдът да бъде по-отворен към хората. Тя посочи, че от встъпването си в длъжност през януари до момента е извършила оптимизация на съдебните служители, за да може да се работи по сканирането на папки по дела, което е първата стъпка към електронно правосъдие. 

Вече са поставени и електронни табла, на които може да се следи кое дело се гледа в момента. На банките на съдиите пък са поставени монитори, с необходимата информация по делото, за да бъде по-бърз и лесен ходът на процеса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.