/ dariknews.bg, Деян Герговски
Георги Гаврилов гостува на 11 април, от 17:30 ч. в Регионална Библиотека „Стилиян Чилингиров” с представяне на третата си самостоятелна стихосбирка „Сините часове”. Редактори на книгата са Валентин Дишев и Катерина Стойкова, а художник на корицата е Марина Чамуркова.
 
Шуменската библиотека организира среща-разговор за конвенционалната и неконвенционалната медицина

Георги Гаврилов е роден в София. Учил е английски, френски и унгарски език. През 2014-та защитава бакалавърска степен по физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, но голямата му страст е писането.

През 2014-та печели първо място в Националния конкурс за поезия „Море” (Бургас) и в конкурса „Ирелевант” на Фондация „Буквите” (София), както и второ място в конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора).

Отличен е с второ място и в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен, 2015), в Националния литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков” (2015) и в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев” (2016). Има номинация и в конкурса „Магията Любов” (Казанлък).
 
Георги Гаврилов е автор и на публикации в „Литературен вестник”, в. „24 часа”, вестник „К”, списанията „Кула”, „Страница”, „Море” и др. През 2015-та излиза дебютната му поетична книга „Корабен дневник на книжната лодка”, която през 2016-та е отличена с извънредната награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев и с голямата награда за дебютна поетична книга - бронзов Пегас, на конкурса „Южна пролет” в Хасково.

През 2016 г. Георги Гаврилов издава втората си стихосбирка – „Пиета”, а през 2017-та – книгата „Екфразис”, представяща стиховете му, вдъхновени от картини на Валентин Дишев, съавтор на книгата.

Стиховете му са преведени на турски (от Ахмет Емин Атасой за сп. „Bahar Berfin”, юли 2016) и на испански (от Наталия Иванова за двуезичния електронен сборник с 12 български автори под 35-годишна възраст „Hamás Olvidados” /„Никога забравени”/, Vallejo&Co, 2017). Подготвят се преводи и на немски и арабски.

Георги Гаврилов е съосновател на пространството за литература и култура „Хралупата” в София (ул. Стефан Караджа 22).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари