Фотографска изложба представя света
Фотографска изложба представя света / Диляна Стойчева
От днес до 19 октомври в арт-галерията на библиотека "Петър Стъпов" в Търговище е подредена изложбата "Географията като пътешествие, географията като приключение" на доц. Румен Пенин. Тя включва големи пана с над 300 фотографии от цял свят. Инициативата е на Регионалния инспекторат по образованието.

Фотографиите са от личния архив на доц. Румен Пенин, който е преподавател по география в Софийски университет и е имал щастието да пътува из повечето континенти на планетата. Научните му интереси са в областта на ландшафтознанието, мониторинга и опазването на околната среда, регионалните екологични проблеми и екологичното възпитание. Автор е на над 80 научни труда, над 20 популярни статии, на учебници и учебни помагала по география, част от които също са подредени в експозицията.

Пътувайки по света той фотографира всичко, което представлява интерес от гледна точка на тази наука, успявайки да представи и голяма част от бита на хората.

Над 65 от снимките показват забележителностите и живота в Перу, присъстват китайските културни символи, хората и градовете на Индия, Египет и Мадагаскар. Две от паната са посветени на Африка – на саваните на Кения и Танзания, присъстват още страната на чая и подправките Шри Ланка, а също Мадагаскар и Мароко. Не са пропуснати и европейските страни и забележителности, а също фотощрихи от САЩ и Мексико.

От 22 до 26 октомври пътуващата изложба ще гостува в исторически музей – Попово.