Фолклорно нашествие в Търговище
Фолклорно нашествие в Търговище / Клуб
Повече от 1000 участници идват в града, за да участват в два национални фолклорни фестивала
Фолклорно нашествие в Търговище
99226
Фолклорно нашествие в Търговище
  • Фолклорно нашествие в Търговище
В Търговище вече са готови да посрещнат голямо фолклорно нашествие – утре и следващата събота в града ще се проведат два национални фолклорни форума, които сбират повече от 1000 участници. Става дума за Третия национален детско-юношески фестивал „Мисионис пее и танцува” и за седмото издание на надиграването между любителските клубове по народни танци „Джумалийско надиграване”.

Повече от 400 души ще се прадставят в Търговище по време на Третото издание на Националния детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“, което ще бъде открито утре (13 октомври) в Драматичния театър на града. За по-доброто протичане на фолклорния форум са ангажирани две сцени – едната в театъра, а другата в Младежкия дом в Търговище, разказа организаторите на фестивала Стамен Стаменов и Светла Стаменова.

Две неща правят фестивала в Търговище уникален – участието на деца от детските градини и голямото дефиле, което ще премине по улиците на Търговище, разказа Стаменов.  Пъстроцветното дефиле, в което ще се включат всички участници във фестивала, ще премине през града – от обновения бул. „Сюрен”, през стария квартал „Вароша”  до централния площад „Свобода”. Тук ще се проведе гала-концерт на всички изпълнители, както и ще бъдат наградени най-добре представилите се. Именно тук ще се извие и голямо хоро.

Следващата събота - на 20 октомври, Търговище ще бъде домакин на седмото издание на любителските клубове по народни танци „Джумалийско надиграване”, организирано също от Стаменови. То ще се проведе в Спортната зала „Дечко Стефанов”, като организаторите от клуб „Хоро” очакват рекорден брой участници – близо 700 души. Най-многобройна тази година ще бъде групата танцьори от Школата по български народни хора „Еремия” от София, която наброява 320 човека. Входът е свободен, а забавлението гарантирано – уверяват ни инициаторите на форума.

Новото тази година е че по време на надиграването на централния площад ще звучи народна музика, а участници във фестивала, които не са на сцената в момента, ще подканят всички присъстващи да се включат в хората или ръчениците. „Това е нашият подарък към жителите на Търговище”, увериха Светла и Стамен Стаменови.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.