Два състава на ВАС нищиха кметския казус в Шумен
Два състава на ВАС нищиха кметския казус в Шумен / netinfo
Тричленен състав на Върховният административен съд е определил, че оставя в сила решение на Административен съд – Шумен от 9.10.2007 г., с което той оставя без разглеждане депозираната жалба от заместник-кмета на община Шумен Сотир Сотиров, срещу заповедта на Заместник- областния управител Николай Николов, с която е определен Йовчо Николов за временно изпълняващ длъжността кмет на община Шумен.

В мотивите към определението си ВАС е посочил, че Административен съд – Шумен, законосъобразно е оставил без разглеждане жалбата като процесуално недопустима, поради подаването й след изтичане на законопределения 3-дневен срок. При постановяването си Административен съд – Шумен не е допуснал нарушения, съставляващи основания за отмяна. Определението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

В същото време 5-членен състав на Върховния административен съд се е произнесъл по дело, с което е оставил без разглеждане жалбата на Сотир Сотиров за отмяна на определението на 3-членния състав на ВАС, с което бе прието като недопустимо определение на Административен съд – Шумен, който прие жалбата на Сотиров за основателна.