До месец проучват възможността за битово ползване на марашката минерална вода
До месец проучват възможността за битово ползване на марашката минерална вода / Дарик-Шумен

До месец да се проучи възможността за битово ползване на марашката минерална вода. Този ангажименти пое кметът на Шумен Красимир Костов пред представители на Инициативен комитет, които му връчиха подписка с искане за възстановяване на минералните извори в с. Мараш. В нея подписа си са положили 1 885 души.

Поддръжниците на инициативата настояват на първо време минералният извор да се отвори, да се изгради шахта, трафопост и да се постави потапяща помпа за да може хората да ползват лековитата вода. Според кметът на Мараш Живко Нейчев за това ще е необходима сумата от около 150 000 лв.

„Марашката вода е източник на здраве, на доходи, източник за развитието на нашия град и на нашата държава. Това е вода с незаменими качества", заяви Йордан Данев от Инициативния комитет. Хората негодуват от това, че въпреки, че през 2011 г. находището на минерална вода в Мараш бе предоставено безвъзмездно на община Шумен, за управление и ползване за срок от 25 г., до момента не са осъществени идеите за изграждане на санаториум.

„Ние направихме няколко решаващи стъпки за развитието на този въпрос. В основата на всичко обаче, за съжаление стои изграждането на ВИК мрежата на Мараш, пречиствателната станция на селото и пречиствателното стъпало към находището", заяви кметът на Шумен. Той припомни, че общината е изготвила проект за това на стойност 25 млн. лв., който обаче не е бил финансиран. По думите на градоначалника, внесената сега подписка ще бъде в подкрепа при повторното внасяне на този проект през новия програмен период. „Нашата надежда е там, в това, този проект, който сме подготвили да бъде финансиран през новия планов период", каза още Костов.

По време на срещата стана ясно, че за да се пусне минералният извор, който сега е затапен са необходими разрешителни от РИОКОЗ и други институции. Градоначалникът на община Шумен обеща да се проучат всички възможности и ако има такъв вариант ще се търсят средства за пускането на лечебната вода за битово ползване.