Детектор на лъжата на търговищка сцена днес
Детектор на лъжата на търговищка сцена днес / netinfo
Днес фестивалът “Дни на големия театър в малкия град” в Търговище продължава с постановката “Детектор на лъжата” на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов” .

Павел Попандов, Филип Трифонов и Албена Колева изгряват в един комедиен спектакъл по руския драматург Василий Сигарев. Постановка – Николай Гундеров, сценография – Вечеслав Парапанов.

За да разбере къде мъжът й е скрил заплатата си, Надежда Петровна подхожда малко нетрадиционно – извиква у дома си хипнотизатор. Но покрай признанието под хипноза къде е скривалището на парите, Борис издава и други дълбоко “лични” тайни – къде е служил като войник, колко се е охарчил за подарък на любимата си съпруга и дали й е изневерявал.

Излизайки от транс, Борис вижда Надежда и хипнотизаторът в доста двусмислена поза да се боричкат на пода и в пристъп на ревност настоява тя също да бъде хипнотизирана, за да се установи истината. Оказва се, че в сравнение с тайните на Надежда, лъжите на Борис са детски провинения...

Възхваляван като “гордостта на Урал”, “еталона за нова руска драматургия” и “най-екзотичния автор, властващ по Западната театрална сцена”, Сигарев е известен от Москва до Лондон. Негови пиеси са поставяни в московските “Център за драматургия и режисура”, Театър “При Никитските врати”, Театър “Гогол”, МХАТ “Чехов”, лондонския Royal Court, хамбургския Schauspielhaus и по сцените на десетки руски градове. Превеждан е на английски, немски, френски, полски, сръбски, фински, датски, шведски, чешки, холандски.

Василий Сигарев е лауреат на руските и международни премии: Дебют, Антибукър, Еврика, Evening Standard, Нов стил.