Даниела Русева: Няма нагласи за увеличение на данъците
Даниела Русева: Няма нагласи за увеличение на данъците / снимка: Дарик-Шумен

„Смятам, че няма настроения сред нито една от политическите сили за увеличение на данъците", заяви на пресконференция по-рано днес председателят на шуменския общински съвет Даниела Русева. Тя коментира предложението на община Шумен за увеличения на данък придобиване на имущество и налозите за превозните средства. Според него данъците за МПС-та трябва да бъдат завишени с между 5 и 50%, а налогът за безвъзмездно придобит имот от 2,5 промила да се повиши на 2,8.

По думите на Русева, докладната записка с въпросното предложение e представена на вниманието на съветниците без да е спазена процедурите по Административнопроцесуалния кодекс и Закона за нормативните актове. „Задължително е да има и мотиви, понеже Наредбата за данъците е нормативен акт, искането трябва да се обяви предварително и да се даде възможност и на гражданите да реагират", поясни Русева. Предложение, внесено без да е съобразено с тези изисквания, не бива да се обсъжда от компетентния орган - местния парламент.

Докладната за промени в Наредбата за местните данъци не бе одобрено от нито една от постоянните комисии към общински съвет. Даниела Русева допълни, че дори по време на утрешната сесия да бъде направено предложение за по-малки увеличения вероятно то също няма да бъде одобрено.

На утрешното заседание на общинския съвет вероятно ще бъдат гласувани и промени в състава на Борда на директорите на „Топлофикация"-Шумен. От „Титан Пауър" ще поискат двама техни представители да влязат в борда - Добромир Донков и Димитър Зайков. Третият член трябва да бъде посочен от общинския съвет.