Червена черница на 225 години от Търговищко участва в конкурса „Дърво с корен
Червена черница на 225 години от Търговищко участва в конкурса „Дърво с корен / netinfo

Червена черница на 225 години е търговищката номинация за участие в конкурса „Дърво с корен". Вековното дърво е едно от най-красивите и стари дървета в селото и расте в двора на Рашка Младенова в близкото до града село Стража. "Рядко в наши дни може да се види толкова голямо и така разположено дърво - то е ниско и на стъблото му може да се сяда", разказва секретарят на местното читалище „Развитие - 1926" Илияна Петрова.

Величественото дърво "кротко гледа" постоянно променящия се свят. Жителите на Стража го наричат "стожер на историята", излъчващо спокойствие в днешните забързани времена. Дървото в Стража е уникално със своите красиви клони, които са преплетени и образуват красиви фигури. Червената черница е ключ към дълголетието, те има много полезни свойства и затова се използва с лечебни цели, уверени в селото.

Червената черница участва в конкурса „Дърво с корен", след като бе номинирано от читалището в селото. Класацията е организирана от фондация "Екообщност" за шеста поредна година, като черницата е 18-ата номинация в надпреварата сред изпратените предложения от цялата страна. Конкурсът търси дървета, които са ценни не само защото са стари и красиви, а защото са специални за хората от населеното място, в което растат.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016" и ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава. Дървета с история или истории с дървета могат да се изпращат за участие в конкурса до 18 октомври.