Бизнесът изрази готовност за диалог и партньорство с местната власт в Шумен
Бизнесът изрази готовност за диалог и партньорство с местната власт в Шумен / Община Шумен

Работна среща с представители на бизнеса се проведе в Шумен по покана на кмета Любомир Христов, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

В нея участваха заместник-кметовете Татяна Костова, Росица Антонова, Светлана Маркова, Боян Тодоров, Найден Косев, главният архитект Диана Стефанова и областният управител Донка Иванова. Целта на срещата е да се постави началото на ползотворен диалог и сътрудничество между местната власт и бизнеса и такива разговори да се провеждат поне веднъж годишно.

В обръщението си към предприемачите кметът Любомир Христов посочи, че сред най-големите предизвикателства пред неговия екип е било успешното префазиране на проекта за водния цикъл и стартиране на процедурите за строителство на пречиствателна станция за питейни води. В управленската програма на екипа е заложено ускоряване на работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, заяви още кметът.

Въпреки че в началото на мандата общината нямаше почти никаква готовност да започне работа по тази програма, вече има подписани 25 договора за саниране, припомни Христов. Той обясни, че създаването на новото предприятие по чистотата и преструктурирането на общинските предприятия се прави с цел да се работи по-ефективно в различните направления.

Главният архитект Диана Стефанова представи пред участниците в срещата Инвестиционната програма на общината. Заместник-кметът по строителство и екология инженер Боян Тодоров обясни как ще изглежда многофункционалната спортна зала и какви са възможностите за строителство около нея. Той покани предприемачите повече шуменски фирми да се включат в благоустрояването на града.

Заместник-кметът по образование и култура Найден Косев посочи, че приоритет пред ръководството е подобряването на училищната и спортната инфраструктура в града и сподели намерението в Шумен да бъде изграден Център за кариерно развитие.

Специалисти от образованието заедно с бизнеса ще анализират и планират нуждите от професионално обучение и възможностите за реализация на младите хора. Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по социална политика и здравеопазване обясни, че един от ангажиментите на ръководството е завършването на старческия дом. Тя сподели, че се работи усилено по възстановяването на сондажа в село Мараш за използване на минералната вода и покани бизнеса да инвестира в разработването на находището.

Областният управител Донка Иванова изрази надеждата, че тези срещи ще станат традиция, защото партньорството между институциите и бизнеса може да донесе само ползи за Шумен и за гражданите.

36 представители на бизнеса в Шумен участваха в работната среща, организирана от общината. Те изразиха готовност за диалог и партньорство с местната власт в общата грижа за благоустрояването на града и подобряване на средата за живот.
Предприемачите поставиха и своите претенции към управлението и работата на различните институции и контролни органи. По думите на председателя на шуменското представителство на Българската стопанска камара Николай Тончев това е първата среща на общинско ръководство с бизнеса за последните четири кметски мандата.

"Шумен е с най-добре развита индустрия от градовете в Североизточна България и от позицията ни на данъкоплатци ние ще бъдем много взискателни към кметската власт и областната администрация. Искаме държавните институции и контролните органи да изпълняват по-добре задълженията си. Искаме по-добър бизнес климат, улиците да са осветени, да е чисто в града ни, да не се паркира безразборно", каза Тончев.

Председателят на Надзорния съвет на "Алкомет" АД Фикрет Индже посочи, че е много важно бизнесът и общината да работят заедно. Една от целите на това сътрудничество според него е да се полагат повече грижи за децата и възрастните, да се създадат условия младите хора да получават по-добро образование, а възрастните да изживеят старините си без притеснение.

"Аз съм сигурен, че ако работим съвместно в няколко ясни посоки, ще успеем да подобрим средата, в която живеем, но водещата роля трябва да бъде на общината. Тя трябва да формулира тези посоки и да създаде екипи, в които ние да се включим", каза Индже.

Според Димитър Александров от "Ал и Ко" АД местната власт и областната управа трябва да проявяват по-голяма активност в исканията си за прехвърляне на атрактивни държавни имоти на общината. От тях може да се печели. Освен това, според него, те биха могли да привлекат инвеститори. Той предложи да се обърне по-голямо внимание на Шуменското плато, да се разработят проекти за спорт, туризъм и развлечения.

Божидар Маринов от фирма "Павел и синове" изрази общото мнение, че трябва да се следи по-стриктно за паркирането и за спазване на правилата за движение, да се ограничи спирането на автомобили в тесните улици и да се облекчи трафикът в централната градска част. Той предложи на общинското ръководство да обърне специално внимание на професионалното образование в Шумен, защото бизнесът изпитва сериозен недостиг от кадри.

Кметът Любомир Христов припомни, че вече са предприети мерки
за регулиране на движението в централната градска част, общината има предложение да се въведе и есемес паркиране, ще бъдат закупени два автомобила за репатриране на колите на нарушителите.

Тази година сме заложили 150 000 лева повече за поддържане на уличното осветление в града и селата. До края на годината ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение на детските площадки и на други обекти в града, каза кметът. Той покани бизнеса да подкрепи общината в борбата срещу вандалските прояви и рушенето на обществено имущество.

Любомир Христов благодари на предприемачите, които се отзоваха на поканата за тази среща и за предложенията, които бяха направени. „Убеден съм, че тя ще постави началото на едно успешно партньорство между местната власт и бизнеса", каза градоначалникът.