Без консенсус за РИК-Шумен
Без консенсус за РИК-Шумен / netinfo

Без консенсус, за избор на секретар и заместник-председател на РИК-Шумен, приключиха днешните консултации на членовете от комисията. Те се проведоха в изпълнение на Закона за избиране на Президент и Вицепрезидент на Република България и във връзка с решение на ЦИК.

Казусът, за избор на членове за 2-те вакантни длъжностни, ще бъде разрешен от областния управител на Шумен - Красимир Костов. В сряда ще бъде съобщен окончателния състав на Районната избирателна комисия. Тя ще включва 13 членове от парламентарно представените партии и коалиции. Мнозинство ще имат представителите от управляващата коалиция. Местата ще бъдат разпределени по схемата 4:3:2:1:1:1:1.

Най-много /4 места/ ще получи Коалиция за България, 3-НДСВ, 2-ДПС, 1-ОДС, 1-ДСБ, 1-Атака и 1-БНС. За председател на РИК-Шумен бе избран единодушно Ангел Момов от Коалиция за България. Най-разгорещен спор предизвика избора на секретар, тъй като за това място претендират общо 4 кандидати: Силвия Попова - ДПС, Румен Русев - Атака, Николай Николов - НДСВ и Ася Асенова - ОДС. От Движение за права и свободи настояха за тази длъжност с аргумента, че имат само 2-ма членове в комисията. Представителите на опозицията изразиха категорично несъгласие, като настояха това да е техен представител.

За заместник-председател на РИК-Шумен имаше само едно предложение от страна на ДСБ, в лицето на адвокат Валентина Велева. Поради липсaта на консенсус за избор на секретар, гласуването на тази длъжност също бе отложено.

Окончателният състав на РИК-Шумен ще бъде определен с решение на областния управител - Красимир Костов, след което той ще бъде пратен в Централанта избирателна комися.