Възстановиха емболизацията на пациенти с чернодробни метастази в МБАЛ „Медика – Русе”
Възстановиха емболизацията на пациенти с чернодробни метастази в МБАЛ „Медика – Русе” / netinfo

Емболизация на пациент с чернодроби метастази бе направена през уикенда в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”. Интервенцията бе извършена от проф. Никифор Рареш от Центрове за върхови постижения „АRES” в Букурещ, доц. Елисавета Вълчева и д-р Кристиян Иванов по време на четвъртото издание на практическия семинар „Русенски ендоваскуларни дни”.

Методът не е нов за екипа на Лечебни заведения „Медика”. Подобни интервенции се извършват от 2011 година. Първите три случая се правят под ръководството на проф. д-р Адам Запасник от Медицинския университет в Гданск и колегата му д-р Кщищоф Куциолек. За три години са направени общо на 12 пациенти този вид интервенции в Кардиологична болница „Медика Кор“.

„Методът емболизация на чернодробни метастази не се прави от вчера. За първи път е използван през 1979 година в Япония и вече се прилага широко по цял свят. У нас все още се прави на единични места. Целта ни с доц. Елисавета Вълчева е да направим емболизацията на чернодробни метастази рутинен за прилагане метод в нашата болница, както това вече се случи с емболизацията на простатата и емболизация на матката”, коментира инвазивния кардиолог д-р Кристиян Иванов.

При емболизацията на чернодробните метастази чрез микрокатетър през артерия се достига до метастазите. Към тях се “изстрелват” микросфери, които са напоени със специфично химиотерапевтично лекарство. Така се постига двоен ефект. От една страна се спира кръвотока към тумора, а от друга, лекарството което е с изключително висока концентрация действа на метастазата на място без да вреди на пациента. Благодарение на медикамента, не се налага последваща химиотерапия, която се понася тежко от пациентите, коментира д-р Кристиян Иванов.

Ефектът от емболизациите е изключително добър, а като добавка, което съвсем не е без значение, той е щадящ за пациента, коментира по време на семинарната част проф. Никифор Рареш. Заедно с него в Лечебни заведения „Медика” бяха осъществени поредните емболизации на простата и фибромиома на матката. До момента са извършени 20 подобни интервенции, а от направеното проследяване е става ясно, че състоянието на пациентите се е подобрило значително.

Пред колегите си лекари, проф. Рареш представи статистика, направена на база на неговия опит, който се оказва най-богатия в Европа.  До момента за последните 14 години, той е направил над 7000 емболизации, основно на простата и на миома на матката. За много от пациентите, това е била единствената възможност за възстановяване, а за жените – шанс да имат дете. Според статистиката от извършените манипулации са спестени 24 000 дни хоспитализация и 1000 дни отпуск по болест. Предотвратени са 6 смъртни случая, спрени са 3000 ранни менопаузи и 300 случая на сериозни усложнения. Най-радващия факт при пациентките преминали през емболизация е, че има 96 родени бебета.

В „Русенските ендоваскуларни дни” се включиха близо 100 лекари от три страни. Организатор и домакин на събитието са Лечебни заведения „Медика”. Специално за форума като гост лектори отново пристигнаха д-р Джанлука Ригатели от Болница „Ровиго”, Венеция, който демонстрира съвременни методи за ендоваскуларно лечение на периферно-съдова болест. Възможностите за емболизация бяха представени от доц. Добрин Василев – началник клиника по кардиология на УМБАЛ „Александровска”, който бе и модератор на един от семинарните панели. По време на дискусията бяха дадени и разяснения за  почасовото проследяване на пациента в директна връзка с терапевта.