Стотици русенци се стекоха за поставянето на кръста на Всех Святих
Стотици русенци се стекоха за поставянето на кръста на Всех Святих / Дарик радио Русе
Стотици русенци се стекоха за поставянето на кръста на новостроящата се църква „Всех Святих”. На събитието присъстваха президентът Георги Първанов, русенски депутати, кметът на Гюргево Лучиан Илиеску. Днешният ден е избран неслучайно, на 14-ти септември православната църква чества Въздвижение на св. Кръст Господен, или Кръстовден.

Актьорът Любо Кънев припомни, че църквата е построена през 1886 и е разрушена преди 33 години. Оттогава, според поверие, над града тегне прокоба, която ще изчезне след построяването на храма отново.

Кръстът от ковано желязо, който е висок 2 метра и тежи 90 килограма, беше осветен от месемврийският епископ Яков, викарии на русенската митрополия.

Президентът Георги Първанов заяви, че русенци за пореден път показват много изострено чувство за историческа памет, за приемственост, което винаги е отличавало този град и русенската общественост.

Кметът Божидар Йотов призова русенци да продължат да даряват средства и да подпомогнат доизграждането на храма. Самият той дари септемврийската си заплата за каузата.