Над 300 работници разчистват в града
Пороен дъжд и силен вятър преминаха през Русе тази сутрин, като по данни на дежурните метеоролози в Хидрометеорологична станция-Русе само между 5:50 и 6:00 часа са паднали 17,5 л/кв. метър дъжд, съобщиха от Общината.

Община Русе

Пороят беше придружен от силен вятър, който променяше постоянно посоката си, (шквал) достигащ скорост от 20 м/сек. По данни на метеоролозите градушката, която падна премесена с дъжда, е била с максимален диаметър на зърното 3 см. 

С 50 служители, автовишки и товарна техника „Комунални дейности“ и „Паркстрой“ действат по стотиците сигнали за наводнени мази, паднали дървета, блокиращи улици, междублокови пространства и жп инфраструктура и прекъснати жици на енергопреносната мрежа.

Силна буря с дъжд и градушка връхлетя Русе

Помощ в разчистването ще окажат и служители на СЗ „КООРС“, ОП „Русе арт“ и „Спортни имоти“. Фирма „Нелсен чистота“ е активирала всички 150 служители. Двата камиона за едрогабаритни отпадъци събират паднали клони, в дейностите са ангажирани четири самосвала и няколко трактора.

Пет мобилни групи почистват уличните шахти в града. ДЗЗД „Паркстрой“ се включват с 60 души и 8 камиона, които режат и товарят пандалите клони.  От „Енерго Про - Русе“ все още не е постъпила обобщена информация за това къде е преустановено електрозахранването в града.

Община Русе

Поради локални наводнявания автобусите и електробусите се движат със закъснение. Тролейбусите не са в движение, тъй като има прекъсвания по цялото протежение на захранващата ги мрежа.

Община Русе

До момента липсва информация за щети в малките населени места в Общината, освен в Ястребово, където има участък със скъсани жици. В резултат на ремонтите на ВиК-Русе в кв. "Средна кула" и "Долапите" има свличания на земни маси и отворени дупки.

Община Русе

Няма детски градини и ясли без електрозахранване, доставките на храна продължават, родителите се придвижват трудно, но ситуацията е спокойна. От Хидрометеорологична станция допълниха, че обстановката остава сложна и се очакват още валежи през седмицата. Не са изключени и локални градушки.

Общината призовава гражданите да бъдат особено внимателни при придвижването си в момента и да избягват близост с дървета, стари сгради и необезопасени жици.