/ Thinkstock/Getty Images

Общинският младежки дом на Русе възобновява своите безплатни психологически консултации за младежи и родители. Има възможност за провеждане на групови срещи и семинари при спазване на противоепидемичните мерки, както и онлайн професионална помощ и терапия с младите хора.

Консултациите се извършват с психолога Веселина Тончева, която среща различни ситуации в практиката си.“Най–важното е, че заставаме до младите хора в периоди, когато се чувстват несигурни, незнаещи и объркани. Времената, за съжаление, стават по-тревожни не само за възрастните, те взеха да тревожат и децата. Ако възрастните имат натрупан опит в справянето с определени ситуации, то много от младите хора не разполагат с такъв”, споделя Тончева.

През последната година се наблюдават много тревожни тенденции от онлайн обучението - по-ниска мотивация за учене, ниски резултати от обучението, трудности с концентрацията, разсеяност, липса на желание и интерес, повишаване на тревожността. Изследване  на УНИЦЕФ България констатира, че над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни.

Академия за инфлуенсъри организират в Младежкия център

Резултатите от проучване на Европейската мрежа на омбудсманите за деца, в което участва и българският омбудсман, също показват, че психичното здраве на децата и учениците е особено притеснително поради ограниченията в движението, задържането в къщи, отсъствието на училището и намалените възможности за игра и срещи с приятели. Констатира се още, че нивото на депресия, тревожност и емоционален стрес се е увеличило при децата и учениците, както и необходимостта от достъп до услуги за психично здраве.

Целта на Общинския младежки дом в Русе е да подкрепи младите хора, преминаващи през труден период, независимо от причината за това.

За допълнителна информация можете да се свържете с психолога Веселина Тончева на тел. 0879 541 972

община Русе