Предмети, заловени на Дунав мост предоставиха на музея
Предмети, заловени на Дунав мост предоставиха на музея / Дарик радио Русе
33 старинни предмета с историческа стойност бяха показани днес в музея. Те са предоставени от Регионалната митническа дирекция, като всъщност са заловени още през ноември 2005-та на “Дунав мост”. Трима български граждани са се опитали да ги пренесат нелегално през границата, като са обяснили, че са ги закупили в Румъния. Макар и с две години по-късно, предметите се предоставят на русенския музей със заповед на министъра на финансите.

От извършена експертна оценка става ясно, че някои от тях са уникати с голяма художествена стойност. Според уредниците в музея Мариана Бърчева и Десислава Димитрова, сред най-ценните са гръцка икона от края на 19 век с метален обков, 4 порцеланови чаши за бира, които представляват изображение на мъжки глави, както и малки сребърни предмети-кутия за бижута, кутия за хапчета, сребърна част от религиозна нагръдна кутия, гривна. Не по-малко ценни и интересни са още част от напристолен кръст от алпака с позлата, алабастрова фигура на гола жена, ютия за якички.

Предметите ще намерят място в експозициите на музея на градския бит и в отдел “Нова история”, а на по-късен етап ще бъдат показани и в друга експозиция на музея.