Отборът на XII „в” клас спечели първия „Коледен МГ куиз”
Отборът на XII „в” клас спечели първия „Коледен МГ куиз” / netinfo

Отборът  на XII „в” клас от МГ „Баба Тонка” се класира първи в пилотното издание на надпреварата „Коледен МГ куиз”.  Общо 11 екипа от горния курс на гимназията се включиха в състезанието. На второ място остана отборът на XI „а” клас, а третото място заеха представителите на XII „а” клас. Инициативата бе организирана от Фонд "Математика на бъдещето".

Водещ на състезанието беше популярният Петър Вучков. Сред гостите, наред с ученици и учители от гимназията, бяха и бивши участници в предаването „Минута е много”, както и представители на  Обществения съвет към Фонда. Идеята за провеждането му е на един от тях - Ивелин Николов. В началото на продължилото близо 90 минути състезание, той получи подарък от Петър Вучков - книгата „50 години БНТ, 30 години „Минута е много”.

Надпреварата  премина в три кръга:

- първи кръг - тестови въпроси - 5 с два варианта за отговор и 5 с четири варианта, като всеки верен отговор носи 1 точка;

- втори кръг - 5 снимки + 5 клипа (филми, песни и др.) - всеки верен отговор носи 2 точки;

- трети кръг - 10 въпроса с отворен отговор, някои от тях с повишена трудност.

Въпросите бяха от различни области - история, литература, география, спорт, култура и др. Сред тях бяха и такива, свързани с учебния материал и които подложиха на проверка общата култура и логическото мислене на учениците.

Класиралите се на първите три места отбори  получиха ваучери за книжарница.

Организаторите на състезанието планират следващото му издание да съвпадне с патронния празник на училището – 22 март.