Обсъждат мерките за безопасност по пътищата
Обсъждат мерките за безопасност по пътищата / Дарик Русе

Постоянната комисия по комунални дейности към Общински съвет-Русе ще се събере на извънредно заседание от 14 часа в заседателната зала на Общината, по инициатива на председателя й  Мирослав Славчев. Темата е въвеждането на система за видеонаблюдение по рисковите места в града (около учебните заведения, на оживени кръстовища и прави отсечки по централни русенски булеварди).

Покани за участие са отправени към кмета Божидар Йотов, началника на ОД на МВР –Русе комисар Светослав Първанов, както и към всички общински съветници, медии и граждани.

Според Славчев поставянето на ограничаващи скоростта съоръжения тип „лежащ полицай” и „панички” отчитат минимален резултат. Доказателство за това е инцидентът в началото на декември в близост до Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев” – Русе, при който загина 15-годишната Первин.

В много от големите градове не само е въведена система за видеонаблюдение, но вече са в ход и последващи действия като дистанционно регулиране на дължините на светофарните сигнали, съобразно автомобилния трафик.