Млад историк спечели международен конкурс за есе
Млад историк спечели международен конкурс за есе / Исторически музей Русе

Уредникът в отдел „Нова и най-нова история“ на историческия музей Искрен Великов е българският победител сред 8-те отличени участници от няколко европейски страни в конкурса за есе на английски език на тема "Музика и памет". Той бе обявен от организаторите на Дунавски Музикален Фестивал “The Rhythm of Menace”/ “Ритъмът на заплахата“, а официалните резултати бяха обявени в Министерство на културата. Според регламента на конкурса младият историк ще пътува на фестивалния кораб по време на фестивала от 26 март до 01 април по маршрут Будапеща, Братислава – Виена – Линц – Пасау.

Искрен е написал есето си въз основа на проучване по метода „oral story” (устен разказ), като е провел интервюта с четирима диджеи от 80-те години на 20 век. Музикантите споделят с Искрен своя опит в работата с музика по времето на социализма. Есето разглежда темата за „упадъчната“ музика по времето на социализма в контекста на личните възприятия и памет за нея, като явление и като символ на рестрикциите от това време. В своето есе Искрен разглежда основно влиянието на музиката върху човешката памет, квалификациите и забраните, които налага властта върху влиянието на западната музика в България, както и пътищата за заобикаляне и нарушаване на правилата от хората, намиращи в тази музика израз на своите емоции и несъгласие с наложените норми.

Искрен планира да изследва темата за музиката и социализма и занапред, тъй като е впечатлен от нейната многопластовост и дълбочина. „В началото мислех, че четири страници обем на текста за есето са много. След края на проучването се наложи да съкращавам текст“, допълва отличеният автор. Искрен Великов е най-младият специалист в отдел „Нова и най-нова история“ - Русе, а реализирането на проучването и есето на тема “Ритъмът на заплахата“ са първите му самостоятелни проекти.