Лекари на семинар за рака на маточната шийка
Лекари на семинар за рака на маточната шийка / dariknews.bg

Семинар за общопрактукуващите лекари и педиатри от Област Русе ще се проведе от 14 часа днес в зала „Култура”. Той е част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и е организиран от Регионалния координационен съвет по програмата.

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е първата програма в България, разработена за първична профилактика на онкологично заболяване. Нейна основна цел е снижение на заболяемостта от рак  на  маточната  шийка  чрез имунизационна защита на момичета и млади жени от онкогенните папиломавирусни инфекции.

На семинара ще бъде представени данни за разпространението на РМШ в регионален мащаб за 3-годишен период, методите за първична профилактика и добри практики за прилагане на ваксините в държави от ЕС и в България, данни за броя ваксинирани девойки в областта.

Лектори ще са Д-р Теодора Константинова - Председател на  постоянната комисия по здравеопазване и социална политика  на Общински съвет Русе, Председател на РКС и Д-р Венцислав Несторов - Началник на Отделение по медицинска окнология и онкохирургия в гинекологията (Гинекологично отделение) на Комплексен онкологичен център Русе ЕООД.

Гости на семинара ще бъдат д-р Маргарита Николова - Директор на РЗИ-Русе, членовете на регионалния координационен съвет за Област Русе, здравни медиатори, представители на НПО.