Кръстовден е
Кръстовден е / Дарик Русе, Искра Георгиева

Днес православната църква отбелязва празника Кръстовден.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит ще отслужи св. божествена литургия в храм "Св. архангел Михаил". В него се пази частица от животворящия Кръст Господен. След св. Литургия ще се отслужи молебен по повод началото на учебната година и за здраве и успехи на всички учащи се.

На този празник християните се прекланят пред животворната сила на Кръста Господен. Според преданията Св. Царица Елена търсела скрития от юдеите Кръст Господен. Намерила три кръста и се чудела кой е Христовият. Минала погребална процесия и когато сложили върху ковчега Христовия кръст, мъртвецът възкръснал.

В народния календар този празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. Организират се общоселски събори, семейни и лични църковни служби и курбани за здраве.

Справката в отдел „Гражданско състояние” показва, че в Община Русе живеят 12 мъже с името Кръстьо; 101 са жените, носещи името Кръстина; 55 са русенките, наречени Кръстинка; само една русенка е наречена Кръстена;една носи  името Кръстанка; един русенец е Кръстил.