Капитан Собаджиев търси помощ и от организации за защита правата на човека
Капитан Собаджиев търси помощ и от организации за защита правата на човека / снимка:Maritime.bg

К.д.п. Светлозар Собаджиев, който лежи повече от година в затвор, без да бъде разпитан, заедно с други затворници – пленници на правораздавателната система в Панама изпратиха зов за помощ до организациите за защита правата на човека – Amesty International и Human Rights Watch, съобщава сайтът Maritime.bg. Всъщност българинът не е единствената жертва на панамския модел. Десетки, дори стотици затворници чакат с години за разпит и реален съдебен процес.

Това пише и групата, в която е и българският капитан. Те заявяват, че правото им на справедлив процес, свободата на словото, свободата за свободно изповядване на религията, правото им на адекватно медицинско обслужване липсват. К.д.п. Собаджиев пише до правозащитните организации, че трябва да плаща за всичко в затвора „Ла Хоя”. ”Ние трябва да плащаме на пазачите в затвора, когато отиваме на разпит, например, за да ни пуснат да излезем навън. Ако не платим, ни трият от списъка с хората, които трябва да излязат от затвора. Това означава да не влезем в този списък през следващите 6 до 12 месеца”, пишат заложниците на паманското правораздаване.

В панамската затворническа система е изключително трудно да се получи медицинско обслужване. Според задържаните лекарствата им се продават на невероятно завишени цени. „Болни хора престояват със седмици, дори месеци, за да получат някакво лекарско внимание”, съобщават те. Дори за изповядване на религия панамските гардове събират пари. Да комуникираш с религиозен лидер, без значение от религията ти, е невъзможно, смятат задържаните, сред които и капитан Собаджиев. Храната в „Ла Хоя” е друг лукс. Тя е напълно недостатъчна за поддържане на живота. Много групи затворници дори протестирали, заради невъзможността на затвора да осигури храна, а самите затворени трябвало да стоят на „специална диета”. „Ако не искаме стомашни проблеми, трябва да си плащаме за храната, която ни дават”, пишат задържаните.

Maritime.bg вече показа на каква „диета” насилствено е подложен българският гражданин Светлозар Собаджиев. Капитанът трябва да яде храни, които хората в България трудно определят като нормални. Липсата на вода е друг проблем в най-ужасяващия затвор в света. „Понякога нямаме вода от 5 до 10 дни”, пишат задържаните. Те информират правозащитните организации, че водата, която им осигуряват в „Ла Хоя” е речна и не преминава през никакво пречистване. Maritime.bg припомня, че преди няколко седмици к.д.п. Собаджиев изпрати изображения, показващи водата, която той и съкилийниците му трябва да пият. Видимо течността не би следвало да се пие от хора.

”Слънцето виждаме само във вторник и четвъртък, за 3 часа, когато ни пускат на двора. През останалото време сме заключени в затвора, живеем като плъхове”, пишат заложниците.

Затворът „Ла Хоя” е построен с капацитет – 300 затворници. В момента обаче, в него, при ужасни условия, лежат почти двоен брой затворници. В павилионът, в който лежи и неразпитаният още к.д.п. Собаджиев има затворници от 12 държави, сред които гърци, румънци, турци, руснаци.

К.д.п. Собаджиев и неговите съкилийници призовават Amnesty International и Human Rights Watch за съдействие, тъй като не е ясно как те трябва да оцеляват в тези нечовешки условия.

Maritime.bg припомня, че преди дни семейството на к.д.п. Собаджиев връчи на премиера Бойко Борисов писмо – зов за помощ. Сътрудник на Борисов гарантира, че отговор ще бъде получен. Подкрепа бе потърсена и от посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, тък като стана ясно, че основните организатори и отговорни за наличието на кокаин на борда на управлявания от к.д.п. Собаджиев кораб са задържани. Наркотрафикантите ще бъдат съдени в съд във Флорида.