Излезе от печат книга на Х. Лебикян за Доходното здание
Излезе от печат книга на Х. Лебикян за Доходното здание / снимка:Русенски музей

 

Излезе от печат новата книга на Хачик Лебикян - „VOILA UNE IDEE 110 г. Доходно здание“, която се издава със съдействието на Иван Хаджииванов.

Доходното здание играе важна роля в живота на поколения русенци. Още с построяването му в неговия Театрален салон започва да кипи културният живот на града. Освен театрални постановки и концерти, там се провеждат благотворителни и обществени събития. В него започва да се реализира целият духовен живот на Русе от последното столетие. По думите на автора, днес Доходното здание блести със своята непреходна достолепност и е паметник не само на културата, но и на нашите предци, вградили в него своя дух и чувство за естетика.

Авторът споделя, че самата тема за Доходното здание не е нова за него – той има публикация в печата от преди двадесет години. Тогава информацията, с която разполага, е от страниците на местни и централни вестници и списания от много десетилетия, някои от фактите са забулени в неизвестност, други си противоречат или са неверни.

Идеята за написването на книгата, Хачик Лебикян отдава на Тодор Билчев, главен експерт при Териториален архив – Русе. При обсъждане структурата на книгата стигат до извода, че тя не трябва да приключи с окончателното построяване на Доходното здание, а да продължи с изследването на културните събития, провеждани в Русенския дворец на културата в продължение на 100 години.