Художествената галерия става на 75 години
Художествената галерия става на 75 години / netinfo
С изложби, скулптурна инсталация и мултимедиен спектакъл ще бъде отбелязана 75-годишнината от основаването на Русенската художествена галерия. Церемонията ще се състои в 17.30 ч. в залите на галерията на ул. “Борисова” № 39.

За честването на годишнината и откриването на експозициите се очакват представители на Министерството на културата, Националната художествена галерия, Унгарския културен институт и Британски съвет. Покани са отправени и към представители на местната власт в Русе, спонсори и партньори на галерията.

В рамките на тържествата ще бъдат представени Изложба от знакови творби на Националната художествена галерия на тема „Четирима майстори на българска живопис” (произведения на Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Иван Ненов и Кирил Цонев), Експозиция на РХГ - „Неизвестни творби от фонда на Русенската художествена галерия, скулптурна инсталация в звук и светлина - „Същност” на Дион Уинтер, Великобритания и мултимедиен спектакъл „Без граници” на Николай Иванов.

Русенската художествена галерия е създадена на 30 април 1933 г. по идея на русенски художници и видни културни дейци и общественици. Основна цел на инициаторите е била създаването на своеобразен духовен център, който с годините да бъде обогатен и доразвит.

Отначало галерията се помещава в Дома на изкуствата и печата, а по-късно се премества в залите на Регионалната библиотека. С помощта на секретаря на тогавашната градска община, известният художник Георги Каракашев извършва подбор на художествени произведения на изтъкнати български майстори на четката, с което поставя началото на постоянен фонд в галерията.

През 1947 г. РХГ е одържавена и преместена в уникалната архитектурна сграда на Доходното здание. От 1953 г. функционира като утвърден културен институт, а през 1979 г. е преместена в специално построената за целта сграда на ул. "Борисова" 39. Новият дом и пространство създават условия за експонирането на произведения както на традиционна живопис, графика и скулптура, така и на съвременно изкуство.

Ежемесечно в залите на РХГ се откриват изложби на български и чуждестранни автори. Галерията работи в тясно сътрудничество с авторитетни културни институции от Австрия, Италия, Китай, Румъния и др.