Христо Шопов ще участва в русенска постановка
Христо Шопов ще участва в русенска постановка / снимка:личен сайт на Христо Шопов

Работа с млади режисьори и спектакли със социална насоченост са част от задачите, които си поставя за новия 4-годишен мандат новият-стар директор на Русенския драматичен театър Орлин Дяков. Той сподели, че в репертоара остават спектакли като „Милионерът”, „Медея”, „Помощ, жена ми е луда”. Два от спектаклите ще бъдат представени на фестивали този месец в Румъния. На 11-ти „Медея” ще се играе в Гюргево, а на 29-ти „Хлапачката от 13-тия етаж”-в Галац.

Орлин Дяков заяви, че има уверението на Христо Гърбов, за участие в поредна комедия на русенска сцена, отново по пиеса на Жан Барбие. В същото време се водят преговори с Христо Шопов за участие в постановка на русенския театър, като в момента се уточнява заглавието. Театърът ще направи и една коопродукция с театрална къща „Вива арт”, която работи с Асен Блатечки.

Същевременно очакваме към русенската трупа да се присъедини нов актьор-русенецът Ивайло Ненов, завършил НАТФИЗ през 2011 г. Двама актьори пък са заявили желание да напуснат, по неофициална информация единият от тях е Борислав Веженов.

Орлин Дяков заяви, че се надява да се запази досегашната дотация от държавата, за да може театърът да функционира нормално, да се правят нови постановки, да има средства и за допълнително материално стимулиране.

Преди дни министърът на културата Петър Стоянович заяви, че според него системата е несъвършена. Досега тя се осъществява на базата на продаден билет. Според него методиката трябва да бъде преосмислена, тъй като утежнява бюджета, а няма гаранции, че качеството на продукта е еднакво добро в цялата страна.