/ iStock/Getty Images
Държавата ще отпусне 3,6 млн. лева за реконструкцията на Русенската опера, която пострада при голям пожар в началото на юли 2020 година, това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Русе новият директор на културния институт Пламен Бейков. 

Той обясни, че скоро ще бъде обявена обществена поръчка за проект за възстановяване на сцената и прилежащите й структури. 

Бейков каза още, че съвсем скоро ще бъде поставено началото и на същинския ремонт на покрива, с което ще бъде заменена положената временна конструкция.

"Когато покривът и сцената бъдат възстановени, ще можем да се върнем в нашия дом и да работим пълноценно", обясни той. 

Директорът на Русенската опера коментира, че отпуснатите средства няма да са достатъчни за реконструкция на цялата сграда. По тази причина в началото на май тази година ще бъде поставено началото и на благотворителна кампания под наслов "Аз обичам Русенската опера". Целта е да се привлече русенската общественост към каузата.

Бейков коментира, че към настоящия момент дългът на Русенската опера е малко над 4,1 млн. лева. По думите му държавата няма как да опрости това задължение. "Целта на моя екип е да направим така, че той да не расте", каза Бейков.

Новият директор представи и екипа си, като заяви, че целта му е да повдигне естетическото ниво на продукцията на Русенската опера. 

"Имаме много добър творчески състав. Ще продължим и да надграждаме", заяви Бейков. 
БТА