/ ThinkStock/Getty Images
Новият директор на Държавната опера в Русе - Пламен Бейков, встъпи официално в длъжност, съобщиха от културния институт в крайдунавския град. 

Бейков е дългогодишен солист на Русенската опера, а от началото на юли 2018 г. е и драматург на културния институт. 

Той завършва оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон, специализира в Българската академия за изкуство и култура при българския певец Борис Христов в Рим.

Като оперен артист участва в продукции на всички български оперни театри, гастролира в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Участва в продукции на националните оперни театри в София, Казан и Сараево.

Той е автор и водещ на образователните програми на Русенската опера в периода 2010-2019 година, излиза на сцената като сценарист и водещ на редица концерти от нейния афиш.

Бейков осъществява и свои постановки за Старозагорската и Русенската опери. Последната му режисьорска работа е осъществена в крайдунавския град - операта "Хамлет" от Джоузеф Самър, чиято премиера беше през юни 2021-а.

Бейков е магистър по специалността "Музикално-сценична режисура" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Виолета Горчева. Той е и носител на наградите "Достоен за Свищов", "Златно перо" и Награда "Русе" за принос в развитието на изкуството и културата.
БТА